ΚΙΝΑΛ: Πώς η υποψηφιότητα Καστανίδη μπορεί ν' αλλάξει το πολιτικό σκηνικό..

 


Υπό ποιες προϋποθέσεις η υποψηφιότητα Καστανίδη μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα όχι μόνο στο εσωτερικό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και ευρύτερα

H είδηση πέρασε στα «ψιλά». Μετά την τριάδα των ισχυρών υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, προχθές προστέθηκε και μια τέταρτη υποψηφιότητα, αυτή του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Χάρη Καστανίδη.

Πέραν της ειδησεογραφικής αναφοράς, δεν υπήρξε περαιτέρω ενασχόληση των Μέσων Ενημέρωσης με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ισως γιατί αυτή ως τώρα δεν αλλάζει τα προγνωστικά για τον δεύτερο γύρο, όπου ακόμα ως πιθανότεροι εμφανίζονται η σημερινή πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και ένας εκ των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη.

Εάν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα και δεν αναπτύξει ο ίδιος μια απρόσμενη για τους πολλούς εκλογική δυναμική, ο κ. Καστανίδης έχει τις λιγότερες ελπίδες από τους -ως τώρα- συνυποψηφίους του να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Κι όμως, στελέχη που κινούνται στο ευρύτερο περιβάλλον Καστανίδη, αλλά και σε αυτό του Γιώργου Παπανδρέου, υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα του εκ Θεσσαλονίκης πρώην υπουργού μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει καθοριστικά την τελική έκβαση των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά υπό προϋποθέσεις να επηρεάσει και τις συνολικές ισορροπίες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ο πιο «αντιδεξιός ΠΑΣΟΚ» υποψήφιος

Ειδικότερα, ο Χάρης Καστανίδης εκφράζει τη συνέχεια του «Παπανδρεϊσμού» μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να «σηκώσει από τον καναπέ» ή να «επαναπατρίσει» πολίτες που είτε δεν σκόπευαν να λάβουν μέρος στην εκλογική μάχη είτε έχουν κρατήσει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και αναμένουν την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καθορίσουν τη δική τους στάση.

Ο κ. Καστανίδης αναμένεται να είναι ο πιο «αντιδεξιός ΠΑΣΟΚ» υποψήφιος από τους μέχρι τώρα μετέχοντες στην κούρσα. Ως τώρα την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ την είχε αναδείξει και επιχειρήσει να ταυτίσει με τη δική του υποψηφιότητα, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς όμως να της προσδώσει σαφή αντιδεξιά χαρακτηριστικά.

Τώρα, ο Χάρης Καστανίδης τονίζει την αντιδεξιά φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να χρεώνεται -όπως η Φώφη Γεννηματά, ως πρόεδρος- την πολυετή εκλογική παρουσία του ΚΙΝΑΛ σε μονοψήφια ποσοστά. Με άλλα λόγια, ο κ. Καστανίδης μπορεί να μιλήσει για την επιστροφή στο «μεγάλο ΠΑΣΟΚ» του Παπανδρέου, προσδίδοντας σαφή αντιδεξιά φυσιογνωμία σε αυτό το πολιτικό μήνυμα, πράγμα που δεν κάνει -ή τουλάχιστον δεν το έχει ως προμετωπίδα- ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επίσης μιλάει για «υπερδιπλασιασμό των ποσοστών της παράταξης» ή ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρεται στο «όλον ΠΑΣΟΚ».

Εάν η πολιτική πλατφόρμα του Χάρη Καστανίδη ξεδιπλωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, μπορεί -λένε παράγοντες που γνωρίζουν την πολιτική ψυχοσύνθεση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ- να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και με κάποιον τρόπο να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, οπότε τότε το πολιτικό του μήνυμα θα μετατραπεί σε κίνημα για την επιστροφή του αντιδεξιού ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή του πολιτικού σκηνικού, άρα μπορεί να τον αναδείξει τελικά νικητή.

Πώς θα κλείσει ο δρόμος συνεργασίας με τη ΝΔ

Ακόμα, όμως, κι αν αυτά δεν συμβούν, ακόμα κι αν ο κ. Καστανίδης μείνει εκτός του δεύτερου γύρου, η υποψηφιότητά του μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική. Η αύξηση των αντιδεξιών πολιτών που θα κατευθυνθούν προς τον Θεσσαλονικιό διεκδικητή της ηγεσίας θα αυξήσει και τη συνολική δεξαμενή των αντιδεξιών, που θα λάβουν μέρος στον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Εάν στην τελική αναμέτρηση όλοι αυτοί που θα ψηφίσουν Καστανίδη, στραφούν προς την αντιδεξιά Φώφη Γεννηματά, τότε το μέτωπο που αποκλείει κάθε μελλοντική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία μεγεθύνεται και πιθανότατα γίνεται πλειοψηφικό εντός της κεντροαριστεράς. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι εάν η επόμενη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι αντιδεξιά, δεν υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με τη ΝΔ, ιδιαίτερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως συνέπεια τη -θεωρητική, σήμερα- δυνατότητα σύμπηξης μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές (που υπενθυμίζεται ότι θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, άρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλιώς θα επαναληφθούν) αφήνοντας στην αντιπολίτευση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα. Για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο που διακινείται σε συγκεκριμένους κύκλους του ΚΙΝΑΛ, χρειάζεται τα ποσοστά τόσο αυτού του κόμματος, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εμφανώς αυξημένα σε σχέση με αυτά που καταγράφουν όλες οι ως τώρα δημοσκοπήσεις.

Ακόμα κι αν αυτά δεν συμβούν, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, η υποψηφιότητα Καστανίδη και η προσπάθεια επιστροφής όσο περισσότερων αντιδεξιών πολιτών στήριξαν παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα διάλογο ουσίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας, με σκοπό τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστεράς -ως μια συμμαχική συμπόρευση κομμάτων-, εξέλιξη που επίσης θα επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η υποψηφιότητα Καστανίδη μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα όχι μόνο στο εσωτερικό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και ευρύτερα…


HMERHSIA

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου