Εκκλήσεις από ΠΟΥ και Ε.Ε. να μη βρεθεί ξανά ο κόσμος απροετοίμαστος σε πανδημία..

 


«Ποτέ ξανά!» ήταν το σύνθημα που έδωσε από την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάνοντας έκκληση να συναφθεί μια συνθήκη για τις πανδημίες, ώστε οι επόμενες γενιές να είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν ανάλογες κρίσεις. Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που υπογράμμισε ότι «είναι συλλογική ευθύνη» να υπάρξει προετοιμασία και συντονισμός σε περίπτωση άλλης πανδημίας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, τόνισε ότι «όλο αυτό θα επαναληφθεί εκτός εάν, εσείς, οι χώρες του κόσμου, ενωθείτε για να πείτε με μία φωνή: ποτέ ξανά!».

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, που συναθροίζει τα 194 μέλη του, και αυτή η τριήμερη σύνοδος είναι μόλις η δεύτερη με ειδική θεματολογία.

Τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν την Κυριακή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου το οποίο θα προβλέπει και θα καταπολεμά καλύτερα τις πανδημίες και στη διάρκεια της συνόδου τα μέλη του ΠΟΥ αναμένεται να επικυρώσουν επίσημα αυτό το σχέδιο συμφωνίας.

«Έχει έρθει η ώρα να υπερβούμε αυτή την πανδημία και να αφήσουμε μια κληρονομιά στις γενιές που θα μας διαδεχθούν», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που σημείωσε ότι «η εμφάνιση της Όμικρον είναι άλλη μια υπόμνηση πως η πανδημία Covid δεν έχει τελειώσει μαζί μας. Ο κόσμος δεν πρέπει να χρειάζεται άλλη μια ανάκληση στην τάξη».

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Όμικρον, «δείχνει γιατί ο κόσμος χρειάζεται μια νέα συμφωνία», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που επισήμανε την ανάγκη γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τα κράτη-μέλη, αλλά και την πρόεδρο της Κομισιόν που επισήμανε ότι «η παγκόσμια κοινότητα απειλείται με την απειλή μίας νέας άκρως μεταδοτικής παραλλαγής της COVID-19, την “Ο”», και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι ο ίδιος είναι «ισχυρός υποστηρικτής μιας διεθνούς συνθήκης ή άλλου νομικά δεσμευτικού μέσου για την ετοιμότητα για την πανδημία». 

Μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε έναντι μελλοντικών πανδημιών. Καλωσορίζω την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία πρόληψης, προετοιμασίας και απάντησης. Στηρίζω τη δημιουργία ενός ταμείου για την υγειονομική ασφάλεια του πλανήτη».

«Είναι συλλογική μας ευθύνη να μην αφήσουμε ποτέ μια άλλη πανδημία να μας βρει απροετοίμαστους, ασυντόνιστους ή να εργαζόμαστε απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου-και οι αποφάσεις σας σήμερα- είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο συνεργασίας μας στο μέλλον και τον τρόπο πρόληψης, προετοιμασίας, εντοπισμού και αντιμετώπισης απειλών για την υγεία στο μέλλον», είπε ο Σαρλ Μισέλ. 

«Όλοι εμείς -πολιτικοί ηγέτες και ηγέτες διεθνών οργανισμών- πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των παγκόσμιων προσπαθειών. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, να χτίσουμε γέφυρες και να βρούμε κοινές λύσεις» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τη διαχείριση των τεράστιων προκλήσεων των παγκόσμιων απειλών για την υγεία. Αλλά έχουμε ήδη δείξει ότι, όταν εργαζόμαστε μαζί, η ανθρώπινη εφευρετικότητα δεν έχει όρια. Η ανάπτυξη εμβολίων σε μόλις δέκα μήνες είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα».

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι, εάν ξεσπάσει άλλη πανδημία, θα έχουμε τα εμβόλια που χρειαζόμαστε μαζί με όλα τα άλλα αντίμετρα. Και, εξίσου κρίσιμο, πρέπει να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση σε αυτά τα αντίμετρα. Απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ίδια ανισότητα που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε. σε μελλοντικές πανδημίες. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε» επισήμανε.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο συμφωνίας για το οποίο συμφώνησαν ανεπίσημα τα μέλη του Οργανισμού προβλέπει τη δημιουργία ενός «διακυβερνητικού οργάνου» που θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί «μία συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές εργαλείο του ΠΟΥ για την πρόληψη, την προετοιμασία και την ανταπάντηση απέναντι στις πανδημίες».

Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάιο του 2023, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να βρίσκεται στο τραπέζι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας του Μαΐου του 2024.


efsyn.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου