Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί μετασχηματίζονται..

 Oι παλαιάς κοπής επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της αποδόμησής τους σήμερα. Με τιτάνες τύπου General Electric ή Τoshiba οι οποίοι διαχωρίζουν τις δραστηριότητές τους, τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα αποπειραθούν να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο και το νέο έτος όσον αφορά τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, της ενέργειας και της αυτοκίνησης, οι οποίοι κλάδοι τελούν σε μετάβαση και μετασχηματίζονται. Θα πρέπει τα τραπεζικά στελέχη να θυμούνται ότι το να βάζουν τα δυνατά τους για να ακολουθούν τις τάσεις της εποχής είναι εντελώς διαφορετικό από το να απομονώνουν τα επιμέρους τμήματα ενός βιομηχανικού κολοσσού. Η αμερικανική General Electric και η ιαπωνική Toshiba, καθώς και ο κολοσσός στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υγείας και της φαρμακευτικής Johnson & Johnson, βρίσκονται στην πρωτοπορία των επιχειρηματικών διασπάσεων, μιλώντας για το 2021 – τη χρονιά αυτή αποφάσισαν να διαχωρίσουν ορισμένες μονάδες τους. Η θεωρητική προσέγγιση έγκειται στο ότι δίνοντας τη δυνατότητα στις μη συναφείς μεταξύ τους δραστηριότητες να καταστούν ανεξάρτητες, μπορεί να αποδειχθούν αποδοτικότερες και επικερδέστερες.

Τάση για διασπάσεις και διαχωρισμούς δραστηριοτήτων στις πολυεθνικές εταιρείες.

Μοιάζει σαν ένα τρικ, το οποίο εύκολα μπορεί κανείς να το αντιγράψει. Μια αυτοκινητοβιομηχανία, παραδείγματος χάριν, η οποία πρωτίστως κατασκευάζει βενζινοκίνητα οχήματα, θα μπορούσε να αυτονομήσει τον βραχίονα ηλεκτρικών αμαξιών, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει έναν πολλαπλασιαστή κερδών ανάλογο της Τesla. Μια πετρελαιοβιομηχανία θα μπορούσε δυνητικά να διαχωρίσει από τον κορμό της τον βραχίονα των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Μια άλλη επιλογή θα ήταν εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών η οποία διαθέτει κερδοφόρο σχεδιασμό να αποστασιοποιηθεί από τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί σε κορυφαία στον κλάδο. Ολες αυτές οι ιδέες είχαν μπει στο τραπέζι για την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, την πετρελαϊκή Royal Dutch Shell και τον κολοσσό των ημιαγωγών Intel, εταιρείες οι οποίες όλες χρειάζεται να προβούν σε υψηλές δαπάνες για να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους. Η αυτονόμηση των νέων δραστηριοτήτων μπορεί να συνιστά πρόκληση, ειδικά για όσες εταιρείες βλέπουν την κερδοφορία τους να πλήττεται από όλες αυτές τις δαπάνες. Η τιμή της μετοχής της Intel υποχώρησε 12% όταν δήλωσε ότι τα κέρδη της θα δεχθούν χτύπημα, ενόσω κάνει επενδύσεις στην παραγωγή. Η GM προβλέπει ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της θα κατορθώσουν να της αποφέρουν κέρδη τόσα όσα και τα βενζινοκίνητα μόλις το 2030.

Αλλά, ενώ ο βραχίονας των υπηρεσιών υγείας της GE μάλλον δεν χρειαζόταν να συστεγάζεται με μια εταιρεία κατασκευής κινητήρων τζετ, οι προσπάθειες της General Motors στην αυτοκίνηση επωφελούνται από την αντίστοιχη γειτνίαση. Η εταιρεία αναμένει να εξοικονομήσει έως και 30 δισ. δολάρια σε δαπάνες καθ’ οδόν προς το να αναδειχθεί σε πλήρως ηλεκτροκίνητη με την επαναχρησιμοποίηση του υφιστάμενου εξοπλισμού και την αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αντί να ξεκινήσει από το μηδέν. Οι ταμειακές ροές της Ιntel, τώρα, αποτελούν την αιμοδοσία των εργοστασίων της κατασκευής ημιαγωγών. Και η αυτονόμηση δραστηριοτήτων δεν συνιστά εγγύηση νίκης. Οι διαφορετικοί βραχίονες της DuPont, λόγου χάριν, όντας στο χρηματιστήριο, έχουν μετοχές που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε χαμηλότερα επίπεδα από την αρχική κεφαλαιοποίηση της παλαιάς εταιρείας. Παρά ταύτα, ορισμένες εκ των ανωτέρω επιχειρήσεων ήδη κάνουν δομικές αλλαγές, όπως η Intel, η οποία τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει αυτονόμως στο χρηματιστήριο τη Mobileye, μονάδα προσανατολισμένη στην τεχνολογία αυτοκίνησης.


kathimerini.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου