Νέα κομμάτια στον δρόμο της ανασυγκρότησης της Χαριλάου Τρικούπη προσθέτει τμηματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, τα οποία περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση της ηγετικής ομάδας, τις θέσεις για ζητήματα αιχμής, την αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος και την επαναπροσέγγιση με τη βάση και την κοινωνία ● Οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εξήγηση για την εκτίναξη στις δημοσκοπήσεις.
Διαρκώς καινούργιες ψηφίδες προσθέτει στο μωσαϊκό του νέου ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται σχεδόν καθημερινά και περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση της ηγετικής ομάδας και των ανθρώπων που θα πλαισιώνουν τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, την οικοδόμηση στέρεων σχέσεων με τη βάση της παράταξης, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τη σταδιακή παρουσίαση των προτεραιοτήτων για ζητήματα αιχμής της επικαιρότητας αλλά και την αποσαφήνιση του πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος.
Οσοι –εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ– παρακολουθούν τις μέχρι στιγμής ενέργειες του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος διανύει περίπου ενάμιση μήνα θητείας, παρατηρoύν και σημειώνουν, μέσω της «Εφ.Συν.», τέσσερα βασικά πράγματα στη φιλοσοφία του. Κατ’ αρχάς, ότι κινείται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, ώστε να αφήνει μεν το προσωπικό του αποτύπωμα, αλλά με σεβασμό στην ιστορική διαδρομή του κάθε στελέχους και ρεύματος και χωρίς να διαταράσσει άκομψα τις ισορροπίες. Ως τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη διατήρηση των αρμοδιοτήτων που κατείχαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και οι τρεις συνυποψήφιοί του στην εσωκομματική διαδικασία (Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης).
Δεύτερον, η υλοποίηση του σαρωτικού αιτήματος της ανανέωσης που έστειλαν οι 270 χιλιάδες πολίτες στην ανοιχτή ψηφοφορία του Δεκεμβρίου πραγματοποιείται με τρόπο ενωτικό, τηρώντας την υπόσχεση ότι τα κριτήρια επιλογής σε θέσεις ευθύνης δεν θα είναι οι προεκλογικοί διαχωρισμοί σε στρατόπεδα και ομάδες, αλλά η διάθεση συμβολής στο εγχείρημα της αναγέννησης του φορέα. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αξιοποίηση ως εκπροσώπου Τύπου του Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος θήτευσε στο πλευρό της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αέρας δημοσκοπήσεων
Τέταρτον, η στάση που κρατά το ΠΑΣΟΚ επί της ευρύτερης πολιτικής κατάστασης στη χώρα καθορίζεται με γνώμονα το σοσιαλδημοκρατικό του πρόταγμα, την αυτονομία του χώρου και όχι τον ετεροπροσδιορισμό του, όπως πιεστικά του ζητούν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη μόνιμη αυτή παγίδα, στην οποία επί χρόνια επιχειρούν να εγκλωβίσουν τη Χαριλάου Τρικούπη οι πολιτικοί της αντίπαλοι, θέλησε εξάλλου να αποφύγει ο κ. Ανδρουλάκης, λένε διάφορες πηγές, με την απάντηση που έδωσε για τη συγκρότηση σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Μια πρόταση με καθαρό πρόσημο, που ισοδυναμεί με την προσπάθεια ανατροπής των συσχετισμών και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή έναντι της συντηρητικής παράταξης.
Η προσπάθεια ανάκαμψης και εδραίωσης της παρουσίας του κεντροαριστερού κόμματος καταβάλλεται πρωτίστως σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί όπου η περίπου οκταετής θητεία του νέου προέδρου ως ευρωβουλευτή συμβάλλει τα μέγιστα για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, προκειμένου να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και να έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και άλλους ηγέτες κρατών, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ή λίγες εβδομάδες νωρίτερα στις Βρυξέλλες με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Επιπλέον, σημαντική προς την ίδια κατεύθυνση ήταν η εκλογή της έτερης ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Εύας Καϊλή, ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ που είχε να δει στέλεχός του σε παρόμοιο πόστο από το 2014.
Το σκηνικό συγκρατημένης αισιοδοξίας υποβοηθούν αισθητά, αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν θριαμβολογούν, οι διαδοχικές ιδιαίτερα ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που άπασες τους καταγράφουν να συγκεντρώνουν ισχυρό διψήφιο ποσοστό (με εύρος διακύμανσης από 12% ώς 18,5%) και εντυπωσιακό κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμπειροι κομματικοί παράγοντες που μελετούν τα επίμαχα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι το κόμμα διάγει μια πολύ ευνοϊκή χρονική συγκυρία, ωστόσο προειδοποιούν λέγοντας ότι το ζητούμενο και δυσκολότερο είναι η διατήρηση αυτής της δυναμικής, κάτι που απαιτεί συστηματική ώσμωση με την κοινωνία και ευκρινείς προγραμματικούς άξονες. Υπό το πρίσμα αυτό, αυξημένης βαρύτητας είναι η πολιτική δουλειά που θα εκπονηθεί το προσεχές διάστημα και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.
Μεταξύ άλλων, ως κεντρικοί στόχοι τίθενται η αυτοοργάνωση του κόμματος με επικεφαλής τον βουλευτή Χαλκιδικής, Απόστολο Πάνα, η εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων και δικτύων σε όλη τη χώρα, η διεξαγωγή μιας αμφίδρομης διαβούλευσης και με τη συνδρομή των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας για την προσέλκυση νεότερων ακροατηρίων (ψηφιακό κόμμα) και η διοργάνωση του συνεδρίου μέχρι το καλοκαίρι που θα εκλέξει τα νέα όργανα, την Κεντρική Επιτροπή και αργότερα το Πολιτικό Συμβούλιο.
Ποιες μπορεί να είναι όμως οι δεξαμενές ψηφοφόρων που «φουσκώνουν» δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ; Οπως εξήγησε πριν από μερικές ημέρες ο Στέφανος Ξεκαλάκης, πρώην γραμματέας και από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, «αρχικά αντλεί από τον χώρο της αποχής του προοδευτικού κόσμου που βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιτικής αγρανάπαυσης από το 2009, επιστρέφουν πολλοί που αποχώρησαν για να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη προσελκύουμε ψηφοφόρους και από τη δεξαμενή των προοδευτικών πολιτών, οι οποίοι ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 με τον φόβο επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα».
efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου