Πανσέληνος Μαρτίου 2022: Πότε πραγματοποιείται – Γιατί την αποκαλούν «Φεγγάρι του Σκουληκιού»..

 


Μια πρώτη ερμηνεία θέλει το «Φεγγάρι του Σκουληκιού» να πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη

To ολόγιομο φεγγάρι,  θα κάνει την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, ενώ θα κορυφωθεί στις 01:22 τα ξημερώματα. Ειδικότερα, η πανσέληνος του Μαρτίου είναι η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος της χρονιάς και έχει ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών. 

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία της ονομασίας, το Φεγγάρι του Σκουληκιού πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη. Η εμφάνιση των σκουληκιών «προσκαλεί» τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά να τραφούν, κάτι που πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για το ανοιξιάτικο φεγγάρι χρησιμοποιούν ονομασίες συγκεκριμένων ζώων όπως «Φεγγάρι του Αετού», και «Φεγγάρι της Χήνας», ενώ άλλα αναφέρονται σε σύμβολα της εποχής.

  •  «Φεγγάρι της Ζάζαρης» (Ojibwe) σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου κατά την οποία αρχίζει να ρέει ο χυμός των ζαχαροφάγων,
  • «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (Pueblo), αναφέρεται στις μέρες των ισχυρούς ανέμων, που έρχονται αυτή την εποχή του χρόνου
  • «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (Dakota, Lakota, Assiniboine) περιγράφει τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο χιόνι που λιώνει, καθώς έρχεται το τέλος του χειμώνα.

newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου