Εισβολή στην Ουκρανία: Υπερτίμησε ο Πούτιν τις δυνάμεις του ξεκινώντας έναν πόλεμο που δεν κερδίζεται..?

 


Ο Ίαν Μπρέμερ του Eurasia Group και ο Λόρενς Φρίντμαν του King's College του Λονδίνου επιχειρούν, μέσα από αναλύσεις τους, να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: Μήπως ο Πούτιν υπερτίμησε τις δυνάμεις του ξεκινώντας έναν πόλεμο που δεν κερδίζεται;

«Οι πόλεμοι σπανίως πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, ειδικά εάν πιστέψεις τη δική σου ρητορική», σχολιάζει ο Λόρενς Φρίντμαν, καθηγητής Σπουδών Πολέμου (War Studies) στο King’s College του Λονδίνου, μέσα από άρθρο που δημοσίευσε στον ιστοχώρο New Statesman.     

«Αν και οι Ρώσοι μπορεί τελικά να επικρατήσουν στη μάχη… όποιες και αν είναι οι στρατιωτικές νίκες που θα ακολουθήσουν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Πούτιν να κερδίσει πολιτικά αυτόν τον πόλεμο», συνεχίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ακαδημαϊκό, η ρωσική πλευρά φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υποτίμησε τον εχθρό υπερεκτιμώντας παράλληλα τις δικές της δυνάμεις.  

Ο Λόρενς Φρίντμαν υποστηρίζει, πιο συγκεκριμένα, ότι παρά τις ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες των περασμένων ετών (2000, 2008, 2014), τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δεν έχουν κινητοποιήσει σημαντικές σε μέγεθος χερσαίες δυνάμεις (substantial ground forces) στα πεδία των μαχών.

Μέχρι πρότινος, στην Ουκρανία (Κριμαία κ.ά.) δρούσαν κυρίως ρωσικές ειδικές δυνάμεις μαζί με πολιτοφυλακές αυτονομιστών, ενώ και στη Συρία οι Ρώσοι έχουν δράσει με αεροπορικές δυνάμεις κι όχι με δυνάμεις πεζικού.

Η ουκρανική αντίσταση και το κόστος του πολέμου

Ο Λόρενς Φρίντμαν επικαλείται τα συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περιορισμένη εμπειρία σε μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις.   

Η ουκρανική αντίσταση και το κόστος του πολέμου αυξάνουν όμως παράλληλα το διακύβευμα για τον Πούτιν και στο εσωτερικό, συνεχίζει ο καθηγητής του King’s College, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι όσο περνάει ο καιρός και τα ρωσικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας εξαντλούνται, οι μάχες θα γίνονται θα γίνονται πιο βίαιες.

«Μια περιορισμένης έκτασης ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην ανατολική Ουκρανία έβγαζε νόημα, καθώς θα δημιουργούσε μια περιοχή που θα μπορούσε να διατηρηθεί… Η τρέχουσα κλίμακα των επιχειρήσεων δεν βγάζει τόσο νόημα γιατί ουσιαστικά απαιτεί αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. Στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έμαθαν μέσα από πικρή εμπειρία πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό», υπογραμμίζει ο Λόρενς Φρίντμαν, θυμίζοντας παράλληλα και κάτι άλλο: ότι η Ουκρανία μπορεί να μην ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά έχει χερσαία σύνορα με το ΝΑΤΟ.

«…ο Πούτιν έχει πια αποκτήσει εμμονή με την Ουκρανία και είναι επιρρεπής σε εξωφρενικές θεωρίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρόσχημα για πόλεμο αλλά που ίσως να ανταποκρίνονται και στις πραγματικές του απόψεις… Ο Πούτιν μας θυμίζει ότι τα αυταρχικά καθεστώτα (σ.σ. οι ηγέτες των οποίων δεν καλούνται να απαντήσουν σε επικρίσεις, δεν υπόκεινται σε δικαιϊκούς περιορισμούς και δεν έχουν την ανάγκη να πείσουν ένα δύσπιστο κοινό ψηφοφόρων) μπορούν να κάνουν μεγάλα λάθη…», καταλήγει ο Φρίντμαν, απηχώντας όμως έτσι την άποψη και ενός άλλου επιφανούς Αμερικανού αναλυτή.

Eurasia Group

Ο Ίαν Μπρέμερ του Eurasia Group θέτει το ερώτημα, μέσα από τον ιστοχώρο GZERO, εάν ο Πούτιν υπερτίμησε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία.

Ο ίδιος επικαλείται τις συνομιλίες που είχε τελευταία με τον πρώην αρχηγό της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.  

Ο Πετρέους, από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τη Ρωσία να κρατήσει την Ουκρανία από όσο ήταν το να εισβάλει στρατιωτικά σε αυτήν. Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Πούτιν δεν υπολόγισε καλά την αντίδραση του ΝΑΤΟ το οποίο παρουσιάζεται πλέον περισσότερο ενωμένο από όσο ήταν κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.     

Ο Τζον Κέρι από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν έχει και ένα άλλο διόλου ευκαταφρόνητο μακροπρόθεσμο πρόβλημα να αντιμετωπίσει: το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο όμως αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στον κλάδο της (ρωσικής) ενέργειας.Με πληροφορίες από New Statesman, GZERO

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου