Με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να εκτινάσσεται (τον Μάρτιο) στο 8,9% και πρωταθλητές των ανατιμήσεων να ανακηρύσσονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής, βίαιη λιγνιτοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το κύμα ακρίβειας που «αν συνεχιστεί για πάρα πολύ» θα δημιουργήσει «συνθήκες κοινωνικής κρίσης».
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε εποχή κανονικότητας και πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε η ΔΕΗ να λειτουργεί. «Με γνώμονα τη δημόσια και κοινή ωφέλεια ή την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων των ιδιωτών που έχουν μπει;» αναρωτήθηκε ρητορικά για να υπογραμμίσει με νόημα πως «σε μια στιγμή κρίσης πρώτιστο μέλημα μας πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια κι η μείωση των υπέρογκων λογαριασμών που παίρνει ο καταναλωτής».
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι λογαριασμούς ρεύματος λαμβάνει ο ίδιος. «Αυξήθηκε και σε εμένα ο λογαριασμός της ΔΕΗ (...) είπε και έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος αναφέροντας: «Πληρώναμε γύρω στα 200 ευρώ και είναι πάνω από 400. Αυτά τα 200 ευρώ αύξησης εγώ μπορώ να τα βγάλω πέρα, μια οικογένεια όμως που έχει 1.500 ευρώ ή 2.000 εισόδημα και έχει ανελαστικές υποχρεώσεις δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».
Τόνισε πως «όταν αυτό συνδυάζεται και από πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα είδη βασικής κατανάλωσης διατροφής, στα καύσιμα, βρισκόμαστε σε μια εξίσωση δισεπίλυτη όσο παραμένει σταθερό το εισόδημα και συρρικνώνεται και ανεβαίνουν οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών» και πως «αν αυτό συνεχιστεί για πάρα πολύ ανησυχούμε ότι θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής κρίσης».
Εκλογές και συνεργασίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης λέγοντας πως «η Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να έχει κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων» και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Επίσης, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στα καίρια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ώστε να ξέρει ο λαός σε κατεύθυνση μπορούν να κινηθούν οι μετεκλογικές συνεργασίες.
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι βλέπει ότι «κλείνει η ψαλίδα με ρυθμούς πολύ ανησυχητικούς για το κυβερνών κόμμα. Εγώ βλέπω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει πολύ σοβαρό θέμα ο Μητσοτάκης».
Για το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ στην ελληνική Βουλή
«Μεγάλο ατόπημα» από την πλευρά Ζελένσκι και «φιάσκο» από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη χθεσινή ομιλία στη Βουλή μελών του Τάγματος Αζόφ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την «συμπάθεια» και την «αλληλεγγύη» του προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος όπως τόνισε, είναι εκλεγμένος ηγέτης μιας χώρας που βάλλεται, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έπρεπε να φέρει «μαχητές, μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων» και εκτίμησε πως το ατόπημα αυτό είναι κακό και για την Ελλάδα αλλά και για την Ουκρανία. «Στην πραγματικότητα έρχεται να δικαιώσει μια προπαγανδιστική ρητορική από την πλευρά του εισβολέα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ενώ σχετικά με τη μη αναφορά Ζελένσκι στο Κυπριακό είπε πως παρόλο που είχε ζητήσει μια τέτοια αναφορά, δεν περίμενε ότι θα γίνει. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της γεωπολιτικής «αναβάθμισης"» της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τώρα «παριστάνει την ειρηνευτική, διαμεσολαβητική δύναμη», ενώ «εδώ και 48 χρόνια είναι μια δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» με την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και έχει «αναθεωρητική ρητορική».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση της Ουκρανίας και τον ρόλο της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως έχει κινηθεί με «επιπολαιότητα».
efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου