Νέοι επενδυτές «μπαίνουν» στο ελληνικό real estate – Αναζητούν ακίνητα..

 


Indotek και Οne United Properties αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων - Η επένδυση των 10 εκατ. ευρώ από την πρώτη για την αγορά και ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Oscar» κοντά στον Σταθμό Λαρίσης

Δύο γνωστά ονόματα στο real estate της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βάζουν στο ραντάρ τους την Ελλάδα και αναζητούν αυτή τη στιγμή ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων, το αντίστροφο απ’ ό,τι συνέβαινε κάποια χρόνια πριν, όταν μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι επένδυαν στη Ρουμανία και στις γύρω βαλκανικές αγορές.

Τώρα, το σκηνικό έχει αλλάξει και o ουγγρικός όμιλος Indotek με επενδύσεις real estate σε 12 χώρες ανά την Ευρώπη συνολικά, έχει ήδη προχωρήσει με την πρώτη του τουριστική επένδυση στην Αθήνα, ενώ η One United Properties, η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, εντάσσει και αυτή την ελληνική πρωτεύουσα στις περιοχές ενδιαφέροντός της, στο πλαίσιο της περαιτέρω επέκτασής της στο εξωτερικό και δη στην ιταλική και την ελληνική αγορά.

Τα γραφεία του Indotek Group στην Ελλάδα έχουν στελεχωθεί εδώ κι έναν χρόνο, με επικεφαλής για τις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου τον κ. Χρήστο Γεροπάντα. Ο όμιλος μόλις πριν από λίγο καιρό, στις αρχές του 2022, ολοκλήρωσε την πρώτη του επενδυτική κίνηση στη χώρα μας για την αγορά του παλιού πενταώροφου ξενοδοχείου «Oscar», 3 αστέρων, από την Εθνική Τράπεζα κοντά στον Σταθμό Λαρίσης. Το ξενοδοχείο, πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας και σε κοντινή απόσταση επίσης από την Αρχαία Αγορά και το κέντρο της πόλης, είναι επιφάνειας 6.000 τ.μ. και δυναμικότητας 124 δωματίων. Εχοντας περάσει τη βαριά περίοδο παρακμής, ετοιμάζεται τώρα για πλήρη ανακαίνιση σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει, κατά τις πληροφορίες, τα 10 εκατ. ευρώ με στόχο ιδανικά να επαναλειτουργήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές από την εταιρεία στο «business stories», ο όμιλος εξετάζει και άλλες περιπτώσεις για αγορές ακινήτων στη χώρα μας, είτε πρόκειται για ξενοδοχειακά ακίνητα είτε ακόμη και για αμιγώς επαγγελματικά κυρίως στον χώρο των γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους γραφειακούς χώρους, το ενδιαφέρον εστιάζει σε «αυτοτελή μεγάλα ακίνητα κυρίως στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο όμιλος παρακολουθεί την ελληνική αγορά αρκετό καιρό με έμφαση και τα τουριστικά ακίνητα κυρίως για τουρισμό αναψυχής, όπου προσφέρονται στη χώρα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, δίνοντας την ευκαιρία στην Indotek να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία που ήδη διαθέτει στον χώρο των ξενοδοχείων στην Ουγγαρία».

H επέκταση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της στρατηγικής για την περαιτέρω επέκτασή της στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, με σκοπό τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της τόσο γεωγραφικά όσο και ως προς τις κατηγορίες ακινήτων. Ειδικά για τη χώρα μας, όπως επισημαίνουν στελέχη του ομίλου, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι για επενδύσεις – «τα κεφάλαια που σκοπεύουμε να διαθέσουμε θα είναι ανάλογα με το project και το ενδιαφέρον εστιάζει σε ακίνητα που μπορούν να παράξουν υπεραξία».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Indotek, Ντάνιελ Γέλινεκ

Ο όμιλος Indotek, με μεγαλομέτοχο τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Ντάνιελ Γέλινεκ και τη στήριξη ουγγρικών και αμερικανικών κεφαλαίων, έχει παρουσία για πάνω από δύο δεκαετίες στην ουγγρική αγορά και πλέον και σε 12 χώρες ανά την Ευρώπη σε Σερβία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελλάδα – Κύπρο κ.α. Μέσα στο 2021 μάλιστα ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο deal στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Eυρώπης και των Βαλκανίων στη σερβική αγορά ύψους άνω των 270 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η Ιndotek έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους διαχειριστές επενδύσεων στην Ουγγαρία με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 1.700.000 τ.μ. στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, σε επαγγελματικά ακίνητα, γραφεία, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικά κτίρια, πάρκα logistics. Ενδεικτικά, διαχειρίζεται πάνω από 30 κτίρια γραφείων, κοντά στα 100 βιομηχανικά ακίνητα και logistics και πάνω από 40 εμπορικά κέντρα κυρίως στην Ουγγαρία, με πάνω από 3.500 μισθωτές-συνεργάτες, από τους οποίους λαμβάνει ετήσια έσοδα σε μισθώματα άνω των 63 εκατ. ευρώ. Συνολικά η αξία των περιουσιακών στοιχείων υπό τη διαχείριση του ομίλου έχει φτάσει το 1,85 δισ. ευρώ.

Η One United

Επέκταση στην Ελλάδα θέλει και η One United Properties, από τις πιο δραστήριες εταιρείες ανάπτυξης στη Ρουμανία, σε οικιστικά έργα, projects μεικτής χρήσης και γραφειακούς χώρους στο Βουκουρέστι με πράσινα χαρακτηριστικά. Η εταιρεία, με παρουσία δύο και πλέον δεκαετιών στη ρουμανική αγορά, είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Σε αυτή τη συγκυρία έχει βάλει στο στόχαστρο αρχικά την ιταλική αγορά, έχοντας ιδρύσει και την One United Italia, και εν συνεχεία και την ελληνική αγορά με επίκεντρο το real estate της Αθήνας.

Η πρώτη νύξη για επέκταση σε νέες αγορές είχε γίνει ήδη από πέρυσι από τον όμιλο με έσοδα το 2021 άνω των 200 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων άνω των 120 εκατ. ευρώ. H One United θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο γραφειακών χώρων 136.000 τ.μ. στο τέλος του 2022, ενώ οι εκτάσεις για οικιστική ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους, με προοπτική για πάνω από 4.000 διαμερίσματα, αντιστοιχούν σε 150.000 τ.μ.

Κεντρική φωτο κειμένου: Το ξενοδοχείο «Oscar» αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023


newmoney.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου