Το κόμμα του Μιτεράν και το ΠΑΣΟΚ..

 


Αργησαν, αλλά κατέληξαν. Ο λόγος για την Αριστερά στη Γαλλία. Δεν κατάφεραν τα κόμματά της να συνεννοηθούν στις προεδρικές εκλογές και το πλήρωσαν. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μελανσόν, έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο για λίγες ψήφους και εξελέγη ξανά πρόεδρος ο Μακρόν, με τη βοήθεια πολλών αριστερών πολιτών που πήγαν στις κάλπες και με το ένα χέρι τον ψήφισαν και με το άλλο έκλεισαν τη μύτη τους.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε συζητήσεις και προβληματισμό και από το ίδιο βράδυ έπεσαν οι ιδέες για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ώστε να δημιουργηθούν αντίβαρα στην παντοδυναμία του Μακρόν. Παραδόξως για Αριστερά πρυτάνευσαν, και μάλιστα πολύ γρήγορα, οι λογικές της συνεργασίας και έφυγαν από τη μέση οι διαφορές και οι λεπτομέρειες που την κρατούσαν διασπασμένη και σε συνεχή σύγκρουση, άλλοτε για σοβαρά ζητήματα, άλλοτε για το ιερό δισκοπότηρο, άλλοτε για τις προσωπικές στρατηγικές των ηγετών της.

Το κόμμα του Μελανσόν, οι Πράσινοι, οι Κομμουνιστές και οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν να δώσουν τη μάχη μαζί και έκαναν τις απαραίτητες υποχωρήσεις. Είναι μια ευχάριστη έκπληξη, όπως επισημαίνουν πολλοί στη Γαλλία, που μπορεί να φέρει την Αριστερά στην κυβέρνηση σε μια συγκατοίκηση με τον πρόεδρο των πλουσίων. Την εξέλιξη χαιρέτισε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ικανοποιήθηκαν όλοι; Οχι, φυσικά. Οι παλιές καραβάνες των Σοσιαλιστών εξέφρασαν φωναχτά τις αντιρρήσεις τους και κάποια από τα στελέχη που είχαν βρεθεί σε πόστα εξουσίας (κομματικά και κρατικά) τα προηγούμενα χρόνια δήλωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος και θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Μισούν τον Μελανσόν (έφυγε από τους Σοσιαλιστές το 2008) περισσότερο και από τις αμαρτίες τους - που είναι πολλές.

Δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους και μερικοί παράγοντες της εγχώριας Σοσιαλδημοκρατίας. Ο λόγος; Φοβούνται ότι το παράδειγμα της Γαλλίας θα γίνει μεταδοτικό και θα βρει μιμητές στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν μπορούν να το αντέξουν. Θα το πολεμήσουν με λύσσα κι αν δεν πετύχουν να το ακυρώσουν, δεν αποκλείεται να διαχωρίσουν τη θέση τους και να αναχωρήσουν για άλλες «πολιτείες».

Ο επικεφαλής της Δεξιάς τούς περιμένει με ανοιχτές αγκάλες και θα τους προσφέρει αξιώματα. Ηταν γενναιόδωρος στο παρελθόν με τα πρόσωπα που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για να εγκατασταθούν στη Νέα Δημοκρατία, θα είναι γενναιόδωρος και στο μέλλον απέναντι σε όποιον την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από το κόμμα που τον γέννησε και τον ανέδειξε. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που δεν θέλουν να συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, εξέφρασαν τη θλίψη τους επειδή το κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν γίνεται ουρά στον αριστερό λαϊκισμό.

Αδιαφορούν προφανώς που το κόμμα του Μιτεράν είναι σήμερα σκιά του παλιού εαυτού του, και ιδεολογικά και οργανωτικά, με ευθύνη αυτών που το καθοδήγησαν. Η επίδοση της υποψήφιάς του στις προεδρικές εκλογές ήταν λίγο κάτω από το 2%. Πρόκειται για αποτέλεσμα γκρουπούσκουλου και όχι κόμματος εξουσίας. Σε ανάλογη θέση -λίγο καλύτερη- βρέθηκε και το ΠΑΣΟΚ το 2015 όταν μετά βίας πέρασε το όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης.

Ξεχνούν επίσης ότι ο Μιτεράν προσπάθησε να ενώσει την Αριστερά, είχε συνεργαστεί με τους Κομμουνιστές του Μαρσέ και συγκυβέρνησαν για μερικά χρόνια. Και δεν θέλουν να σκέφτονται ότι ο τελευταίος πρόεδρος της Γαλλίας που προερχόταν από τις τάξεις των Σοσιαλιστών, ο Φρανσουά Ολάντ, θα μείνει στην Ιστορία ως αποτυχημένος πρόεδρος, ο οποίος δεν τόλμησε να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την προεδρία για να μην υποστεί πανωλεθρία. Ο Ιούνιος δεν είναι μακριά. Αν η κάλπη κάνει τα… πρόστυχα τσαλίμια της θα δούμε ωραία πράγματα στη Γαλλία. Ο «ιός της συνεργασίας» μπορεί να περάσει τα σύνορα.

Ανάγωγα

«Ο Θεός μάς έσωσε τον Ιούλιο του 2019», είπε στην ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. ο υπουργός Αναπτύξεως (;) και αντιπρόεδρος (;) του κόμματος. Αρα τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 έχασαν τις εκλογές γιατί ο Θεός τούς τιμώρησε. Μήπως γιατί είχαν κάνει μπόλικες αμαρτίες; Μήπως γιατί δεν είχαν τον σωστό αρχηγό; Γι’ αυτό έχουν γεμίσει τα γραφεία τους με εικόνες κι ας είναι πολλοί απ’ αυτούς θεομπαίχτες; Στην εξομολόγηση τα υπόλοιπα.


efsyn.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου