Χίμπι ντι Μποναφίνι :.. ' Εφυγε'.., η Μαχητρια Μάνα της Πλατείας του Μάη (Plaza del Mayo) της Αργεντινης..
Αιώνια μνήμη και τιμή!

Πενθεί η Λατινική Αμερική κι οι Ελεύθεροι του κόσμου. Έφυγε η ηγέτης και εκπρόσωπος των Μανάδων της πλατείας του Μάη (Plaza del Mayo) ,η Χίμπι ντι Μποναφίνι... 
« ....Διάβαζαν ευχές όταν πετούσαν τα πτώματα των παιδιών μας στο ποτάμι ή τους βασάνιζαν... »

Η Χίμπι ντι Μποναφίνι,  ηγέτης και εκπρόσωπος των Μανάδων της πλατείας του Μάη (Plaza del Mayo), πέθανε σε ηλικία 92 ετών.
Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της διεκδίκησε κι αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, όσον αφορά την αμερικανοφασιστική δικτατορία στην Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και την αλήθεια για τους περισσότερους από 30.000 "εξαφανισμένους" από τους λακέδες των ιμπεριαλιστών.
Στους "εξαφανισμένους"  συμπεριλαμβάνονταν δύο από τους γιους της και η νύφη της.
Έκλαψε και πολέμησε για τα παιδιά της, για τα παιδιά της Αργεντινής, της Λατινικής Αμερικής. Αναπαύσου εν ειρήνη Χίμπι!

Πενθεί η Λατινική Αμερική!
Ενδεικτικά:
Cristina Kirchner, αντιπρόεδρος της Αργεντινής: «Αγαπητή μου Χίμπι, Μάνα της Πλατείας του Μάη, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπερηφάνεια της Αργεντινής. Ο Θεός σε κάλεσε την Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας, δεν πρέπει να είναι σύμπτωση. Απλά ευχαριστώ και Hasta Siempre»

Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Nicolás Maduro: «Η Μεγάλη Πατρίδα τιμά μια πολύτιμη, μαχήτρια και βαθιά επαναστατική γυναίκα που σήμερα, 20 Νοεμβρίου, γίνεται αιώνια. Grande Hebe de Bonafini! Θα είσαι για πάντα στις καρδιές του λαού της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής. Θα σε θυμόμαστε πάντα!»

Ο πρόεδρος της Κούβας Díaz-Canel: «Ο θάνατος της Χίμπι ντι Μποναφίνι πληγώνει την Κούβα όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου και στενού του ανθρώπου. Θα τη θυμόμαστε πάντα να καταδικάζει τις γενοκτονίες και να αγωνίζεται για έναν δίκαιο κόσμο που θα υπερασπιζόταν τα παιδιά του. Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και σε όλη την Αργεντινή».

Ο επόμενος Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα: «Πήρα με θλίψη την είδηση ​​του θανάτου της Χίμπι ντι Μποναφίνι, ηγέτη των Μητέρων της Πλατείας του Μάη. Η Χίμπι αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για μνήμη και δικαιοσύνη. Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βοήθησε στη δημιουργία ενός από τα πιο σημαντικά δημοκρατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική. Η Χίμπι είχε δύο γιους που απήχθησαν και εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Μαζί με άλλες μητέρες και οικογένειες θυμάτων του κράτους, ηγήθηκε σιωπηλών πορειών για ειρήνη και δικαιοσύνη. Ο αγώνας και η επιμονή τους συνεχίζουν να αποτελούν παράδειγμα για όσους πιστεύουν σε έναν πιο δημοκρατικό κόσμο»

Ο πρώην Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες: «Πολύ λυπημένος και απογοητευμένος από την αποχώρηση της αδερφής μου Χίμπι ντι Μποναφίνι, ιστορικής, πολύτιμης και αγαπητής προέδρου των Μανάδων της Πλατείας του Μάη. Ο ακούραστος και άφθαρτος αγώνας της ενάντια στις δικτατορίες για τη διατήρηση της Μνήμης, της αλήθειας και της δικαιοσύνης είναι παράδειγμα για τις νέες γενιές».

Η Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Ονδούρας Xiomara Castro: «Λυπούμαστε για τον θάνατο της Χίμπι ντι Μποναφίνι, Μάνας της Πλατείας του Μάη, ακούραστη και υποδειγματική μαχήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αλληλεγγύη μας στον αδελφό λαό της Αργεντινής»

Ο Περουβιανός Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο: «Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της προέδρου των Μανάδων της Πλατείας του Μάη. Μια επίμονη γυναίκα που αγωνίστηκε ακούραστα για τους δίκαιους σκοπούς του λαού της Αργεντινής, για τη μνήμη και την ατιμωρησία. Η κληρονομιά της είναι πολύτιμη για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
ΠΗΓΗ: Press-gr.comShare on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου